Sorsjáték

 

2007. október 4-én este izgatott fiatal filmesek – köztük én is – töltötték meg a Pinceszínház nézőterét. Verebes István Sorsjáték című interaktív beszélgetős műsorának vendégére, Andy Vajnára vártunk. Hogy miért voltunk izgatottak? Mert a show címének megfelelően a sors kegyeltje lehetőséget kap majd arra, hogy a második felvonásban színpadra lépve személyes kapcsolatba kerülhessen a nagyhatalmú hollywoodi filmproducerrel!

Felkészülten érkeztem. A jegyem az első sorba kértem, a legdrágább nyakkendőmet viseltem, amelyet egy hatalmas, kézzel festett szkarabeusz bogár ékesített, a kezemben ott volt Vajna IMDb-s filmlistája, egy cikkem mutatóba és a fejemben 1-2 begyakorolt pitch – ha úgy hozná a sors. Pár méterre ültem tőle, és bíztam benne, hogy ez a távolság egy jó óra múlva pár centire fog zsugorodni közöttünk.

Reneszánsz ember

Emlékszem, hogy valamikor, valahol megkérdezték Andy Vajnától, hogy melyek azok a filmek, amelyeket a legjobban szeret a sajátjai közül. Akkor két címet említett: Angyalszív, Jákob lajtorjája. Elállt a lélegzetem, mert én is ezeket mondtam volna a helyében. Bár Alan Parker filmjeit nem szeretem, de a Mickey Rourke főszereplésével – és az ördögi De Niróval – készített film valóban zseniális. Tim Robbins nálam vitathatatlanul az egyik színészkirály, a Jákob lajtorjája története pedig egy olyan remekmű, amire jogosan lehet büszke az ember.

I. Azt csináld, amit szeretsz, és ne a pénz utáni vágy hajtson előre

Vajna most mégis a Danny DeVito főszereplésével készült, Reneszánsz ember című filmjéről beszélt a legtöbbet. Hogy mennyire tetszett neki a könyv, és hogy mekkora reményeket fűzött mindenki a filmhez, még forgalmazója, a Disney is. A színház közönségéből a legtöbben még csak nem is hallottak erről a filmről soha. És a világ mozinézőivel sem volt más a helyzet. Pedig a story valóban érdekes szórakozást ígér, ugyanakkor egy olyan mélységgel is rendelkezik, ami már akkoriban is ritkaságszámba ment. A film főhőse, egy elbocsátott marketingszakember az amerikai seregben Shakespeare-t tanít a katonáknak. Hogy miért csinálta meg Andy Vajna a filmet? Nem a pénzért, hanem mert szerette a történetet.

A szerencse képlete

Vajna a fentihez hasonló bukásai ellenére is szerencsés embernek tartja magát. És Verebes kérdésére meg is osztotta velünk, hogy szerinte mi kell a szerencséhez.

II. A szerencséhez két dolog kell: tanulás és a lehetőségek fölismerése

Az elsővel senki sem vitatkozott, bár szívesen közbeszóltam volna, hogy a mai magyar forgatókönyvírói társadalom ennek a szakmának a megtanulását egy kézlegyintéssel intézi el: ez művészet, nem lehet tanulni. A lehetőségek felismerésének kérdése azonban már Verebesnek is sok volt: ez a képlet Magyarországon egyszerűen nem működik. Pedig ahogy egy barátomtól tanultam, a kedvező alkalomra nem várni kell, azt meg kell teremteni. Alig vártam, hogy a műsor második részében ezt be is bizonyíthassam.

Nézőpont kérdése

A legfurcsább és egyben legtanulságosabb az volt a házigazda és vendége beszélgetésében, ahogyan Verebes félig üres poharával mindig Vajna félig tele pohara állt szemben. Két világ, két gondolkodásmód drámai csatája feszült a színpadon. Verebes István egyszer még az egyetemi tandíj kérdését is, mint rossz dolgot említette. Hm. A Műegyetemre jártam, amikor a Horn-kormány bevezette a tandíjat, akkor ez havi 2000 Ft volt. Természetesen én is ott voltam az egyetemisták tiltakozó demonstrációján a Parlament előtt, de hiába. Aztán döntöttem: pénzt kell szereznem. Magántanítványokat vállaltam, és a korrepetálásukkal 20 000 Ft-ot kerestem havonta. Emellett megpályáztam egy nagyvállalat tandíj-átvállaló ösztöndíját, amit el is nyertem. Számomra éppen hogy nem rossz, de egyenesen jó dolog volt a tandíj bevezetése.

III. A feladat az, hogy rájöjjünk, hogyan lehet egy hátrányból előnyt kovácsolni

Évekkel ezelőtt Andy Vajna forgatókönyvírói tanszéket akart alapítani a Filmművészeti Főiskolán. A terve valamiért kútba esett. Akkor én ezen nagyon elszomorodtam, mert már akkor is a forgatókönyvírás tanulása volt a nagy álmom. De nem sokkal ezután elvégeztem Magyarország legelső professzionális forgatókönyvírói tanfolyamát, később ugyanennek az iskolának a vezetője lettem, és azóta kereken 500 előadás van a hátam mögött. Ha akkor Vajna terve sikerül, akkor lehet, hogy most nem lenne munkám, és nem csinálhatnám azt, amit a legjobban szeretek. Csak az a kérdés, hogy honnan nézzük a dolgokat.

Fantasy és Cameron-pitch

A 90-es évek közepe táján, azaz még jóval A Gyűrűk Ura első része előtt, Andy Vajna egyszer arról beszélt, hogy a fantasy-é a jövő. És még jó ideig nem a múlt, ez biztos. Ezért az egyik filmötlet, aminek a színpadi prezentálására készültem, épp egy ilyen mese volt. A másik pedig egy olyan velős, csattanós félmondat, ami James Cameron sajátja.

Félidő. Eljött a sorsolás pillanata, de a szerencse nem rám mosolygott. Egy mondás jutott eszembe akkor: „Nem szabad siettetni a dolgokat, de meggátolni sem.” Több, mint fél évtizede bombázom az Intercom vezetőit különböző filmterveimmel, és ültem már filmes fogadáson pár méterre Andy Vajnától, csak még biztos nem jött el az én időm. Amit tehettem, ismét megtettem: adtam egy lehetőséget a sorsnak.